Permanent Soil Nail Earth Retention System, Stanley Hall Replacement Project, UC Berkeley

Barar, Pirooz
Organization: Deep Foundations Institute
Pages: 11
Publication Date: Jan 1, 2004
The new Stanley Hall building will house the center for bio-engineering and technology research for the UC Berkeley campus. The structure is located at the northeast part of campus, adjacent to Donner Lab, on the west side of Galey Road, approximately 600 ft. from the Hayward Fault. The building site has a complex geological formation. To the east there are clayey soil shale formations, and to the west there is greywake shattered sandstone. The water table is at 10 ft. below grade. The structure will consist of 6 levels below grade and 8 levels above grade, which calls for an 83 ft. deep excavation on the northeast side. There is an approximately 35 ft. grade differential between the east and west sides of the building. Because of this severe grade differential, as well as high water tables, the lateral forces on the building due to uneven earth pressures would have been 2 times the magnitude of the seismic forces. To mitigate the lateral earth pressures, a permanent Soil Nailed Wall, integrated with the structural system of the building was designed. PB&A, Inc.?s in-house design program ?Winslope? was utilized to design the system and the data obtained from a rigorous monitoring program, were used to calibrate several computer runs using Plaxis program.
Full Article Download:
(281 kb)